Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ


Απόσπασμα από την Μελέτη του Δημήτρη Ι. Κατσούλη
για την "ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ"

Ο επαγγελματικός βίος των αιρετών που  αναλαμβάνουν αξιώματα πλήρους απασχόλησης και ευθύνης, όπως των δημάρχων κατά κύριο λόγο και  των αντιδημάρχων  δευτερευόντως, τίθεται σε δεύτερη μοίρα ή έστω περιορίζεται από την άσκηση του πολιτικού αξιώματος με αποτέλεσμα την άμεση ή σταδιακή αποκοπή από την επαγγελματική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τους υπαλλήλους καριέρας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. 
Η έξοδος του αιρετού από τον επαγγελματικό βίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση άξιων επαγγελματιών ή στελεχών του ιδιωτικού τομέα στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδίως στην άσκηση ηγετικού ρόλου.
Αντίθετα, όπως έχουμε ήδη σημειώσει, η νομοθεσία κατέστρωσε ρυθμίσεις που ευνοούσαν την ενασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα όπως κάθε φορά προσδιορίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά συναντάται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η σταθερότητα της εργασιακής σχέσης στον δημόσιο τομέα εξασφαλίζει στους αιρετούς δημοσίους υπαλλήλους τη διατήρηση της θέσης εργασίας και περιορίζει την ανασφάλειά τους μόνο ως προς την ανέλιξη στην ιεραρχία μετά την επάνοδό τους στην υπηρεσία.
Αντίθετα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα  στελέχη του ιδιωτικού τομέα και τους επιχειρηματίες η ενασχόληση με την άσκηση δημαρχιακών ή άλλων καθηκόντων επιφύλασσε το ενδεχόμενο της επαγγελματικής αποτυχίας ή στην περίπτωση που περιόριζαν σε μέγιστο βαθμό ή απέφευγαν την άσκηση επαγγέλματος  η επάνοδος στην επαγγελματική ζωή μετά το πέρας της θητείας  ήταν ιδιαίτερα  δύσκολη.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΔiΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ


Του Δημήτρη Κατσούλη
http://www.ita.org.gr/library/downloads/Docs//meleti%20gia%20tin%20katastatiki%20thei%20tvn%20airetvn.pdf

Αναλυτικότερα ΠΑΤΗΣΕ ΕΙΚΟΝΑ
βλ. σελ.24-42

1.1.Οι αιρετοί, φορείς πολιτικής εντολής
Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του συστήματος διακυβέρνησης είναι φορείς πολιτικής εντολής. Αυτή η ιδιότητα καθιστά διακριτό τον ρόλο των αιρετών τόσο έναντι των υπαλλήλων  των δημοτικών ή περιφερειακών υπηρεσιών και γενικώς των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών όσο και έναντι των λοιπών Αρχών που δεν διαχειρίζονται άμεση πολιτική εντολή στο πλαίσιο της εκτελεστικής λειτουργίας του Κράτους.
Η αποστολή των αιρετών δεν μπορεί να εμποδίζεται ή να ακυρώνεται από λειτουργικά εμπόδια, από διοικητικούς ελέγχους καθώς και από περιορισμούς στη διάθεση του χρόνου ή στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωσή της.

1.2.Οι αιρετοί πρέπει να ασκούν χωρίς περιορισμούς και  «βάρη» την αποστολή τους.
Ο αιρετός πρέπει να είναι σε θέση να διαθέσει όλον τον αναγκαίο χρόνο και να αφοσιώνεται στην αποστολή του, ιδίως όταν αναλαμβάνει ηγετικά καθήκοντα που απαιτούν διαρκή απασχόληση. Για να καταστεί αυτό δυνατόν πρέπει να του παρέχονται για όσο χρόνο διαρκεί η αποστολή (θητεία) λειτουργικές διευκολύνσεις και οικονομικές ανταμοιβές ανάλογες του χρόνου, του περιεχομένου και του κύρους της αποστολής του, έτσι ώστε να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος από την μη άσκηση ή τον περιορισμό στην άσκηση του επαγγέλματός του (αντικειμενικός περιορισμός όχι  λόγω «επαγγελματικού  ασυμβίβαστου») και να αφοσιώνεται στην αποστολή που του ανατέθηκε.

1.3.Διαρκής  βελτίωση των ηγετικών δεξιοτήτων- πρόσβαση στην  εξειδικευμένη γνώση
Για να είναι δυνατή η αποτελεσματική λειτουργία του πρέπει να έχει απεριόριστη πρόσβαση στην γνώση και στην εξειδίκευση. Η δυνατότητα αυτή συμβάλλει στην διαρκή βελτίωση των ηγετικών του δεξιοτήτων.  Η νομοθεσία δεν πρέπει να θέτει εμπόδια λειτουργικού, οικονομικού ή άλλου χαρακτήρα στην πρόσβαση των αιρετών στην εξειδικευμένη γνώση και πληροφορία.

1.4.Νομική ευθύνη των αιρετών. Αρχές της χρηστής διοίκησης, της λογοδοσίας και της κατοχύρωσης του δημοκρατικού κύρους των αιρετών
Οι αιρετοί, κατά την άσκηση των λειτουργιών τους, πρέπει να έχουν σταθερό γνώμονα την νομιμότητα, την αμεροληψία, την αρχή της χρηστής διοίκησης με πλήρη σεβασμό στη διάκριση των λειτουργιών, των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών των ιδίων και των υπηρεσιών του δήμου.
Πρέπει να απέχουν από την συμμετοχή στη συζήτηση και στη ψηφοφορία διοικητικών αποφάσεων που αφορούν συμφέροντα των ιδίων και των συγγενών τους.
Η τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της αμεροληψίας πρέπει να  αποτελεί την δικαιολογητική βάση των ρυθμίσεων για την αστική, πειθαρχική και ποινική ευθύνη των αιρετών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγεί στην παρεμπόδιση της ελεύθερης δράσης τους στο πλαίσιο της αποστολής ούτε να καταρρακώνει το νομικοπολιτικό τους κύρος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΗΡΟΣ: ΓΙΑΤΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Θανάσης Ξηρός

1. Η απάντηση σε ερώτηση (αριθ. 5101/23.12.2013) βουλευτή της συμπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα τον Ελεγκτή Νομιμότητας των πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατέδειξε ασυγχώρητη προχειρότητα, επικίνδυνη άγνοια και την αδυναμία του Υπουργού Εσωτερικών να αντιληφθεί τη σημασία μιας από τις κρίσιμες επιλογές του «Προγράμματος Καλλικράτης». Για να γνωρίζει ο Υπουργός τι έχει πραγματικά συμβεί, ας μου επιτραπούν ορισμένες επισημάνσεις. Έτσι, θα μπορέσει στο μέλλον, εάν και όταν απαιτηθεί, τουλάχιστον να ενημερώσει τη Βουλή με ακρίβεια.
Η διαδικασία για την επιλογή των επτά επικεφαλής στις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ χρειάστηκε δέκα τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. Η προκήρυξη συμπληρώθηκε, τον Ιούλιο του 2011, έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή της, προκειμένου να καθοριστεί το αρμόδιο όργανο για την επιλογή και να απαιτηθεί, επιπλέον, τριετής σχετική εμπειρία από τους ιδιώτες υποψήφιους. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν την 24η Φεβρουαρίου 2012. Κατά τα λοιπά, όσα αναφέρονται στην απάντηση αποτυπώνουν επιλεκτικά την πραγματικότητα, ενώ κρίσιμα σημεία της υπόθεσης, εκείνα που αφορούν τις παραλείψεις του Υπουργείου και προφανώς της εκάστοτε πολιτικής του ηγεσίας, αποσιωπώνται.