Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΔΕ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑΣ




Να μην «καούν» τα δάση ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) από τα συναρμόδια υπουργεία. Η εκτίναξη του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη «καίει» στην κυριολεξία τεράστιες δασικές εκτάσεις, καθώς χιλιάδες πολίτες προσφεύγουν στη λύση της ξυλόσομπας για να μην παγώσουν. Η αυξημένη ζήτηση ξυλείας έχει ως συνέπεια αρκετοί επιτήδειοι να αποψιλώνουν μεγάλα τμήματα δασικών περιοχών ανενόχλητοι.
Οι δήμαρχοι με πρόταση που έχουν καταθέσει ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα προστασίας και ελέγχου τέτοιου είδους φαινόμενων.
Με υπόμνημα που έχουν καταθέσει ζητούν να υπάρξει κατάρτιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου. Το θέμα της λαθροϋλοτομίας με σκοπό την εμπορία και τη κερδοσκοπία παρουσίασε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Απόστολος Κοιμήσης. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς πρόκειται για  ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά εγκληματική υλοτόμηση χωρίς κανόνες, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς κανένα έλεγχο. Το πρόβλημα σχετίζεται:
1.      Με τη προστασία του δασικού πλούτου και των οικοσυστημάτων.
2.      Με τη προστασία της βιοποικιλότητας.
3.      Με τη δημιουργία κανόνων παραοικονομίας.
4.      Με την εμφάνιση φαινομένων καταπάτησης κάθε έννοιας δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε δημόσιο ή ιδιωτικό δασικό χώρο.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΗΣ:Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ- ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ



Έφυγε από την ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης. Ο Δημήτρης Μπέης  υπηρέτησε ως Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ από το 1979 έως το 1986. Προηγούμενως υπηρέτησε δύο θητείες, μία προδικτατορικά και μία μεταδικτατορικά (1975-1978) ως Δήμαρχος Ζωγράφου. Κατόπιν εξελέγη Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και χρημάτισε μάλιστα Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Η θητεία στην Αυτοδιοίκηση είναι όμως εκείνη που ανέδειξε τον Δημήτρη Μπέη σε σύμβολο μίας  αυτοδιοικητικής εποχής. Ο Μπέης, με ηγετική συμμετοχή στους φοιτητικούς και δημοκρατικούς αγώνες της γενιάς του, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα νέο όραμα για τους Δήμους. Αφήνοντας πίσω το πρότυπο του Δημάρχου Οδοκαθαριστή και Διεκδικητή χρημάτων, ανέδειξε το πρότυπο του Δημάρχου οραματιστή για την ποιότητα της καθημερινής ζωής στην πόλη. Έτσι μετέφερε τον αέρα και την εμπειρία της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης και αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο Δήμαρχο τόσο στο Δήμο Ζωγράφου όσο και στο Δήμο της Αθήνας στον οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές της καθημερινής ζωής, στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, στο ανθρώπινο πρόσωπο της γειτονιάς.
Το πόσο σημαντικός Δήμαρχος ήταν ο Μπέης φάνηκε από το κενό που άφησαν οι διάδοχοί του σε όλες αυτές τις αρετές του Δημάρχου μίας σύγχρονης μεγαλούπολης. Εκείνοι ερχόμενοι από την κεντρική πολιτική σκηνή, έδωσαν έμφαση σε ένα επικοινωνιακό πέρασμα που τους ξαναέφερνε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έλειψε ο Δήμαρχος της καθημερινότητας, της ανθρωπιάς και της γνήσιας λαϊκής συμμετοχής.
Τεράστια ήταν η συμβολή του Δημήτρη Μπέη ως μέλους της Επιτροπής Σύνταξης του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα του 1980. Οι προτάσεις τους και οι παρεμβάσεις του πάντοτε ρηξικέλευθες, μετέφεραν γνώσεις, πρότυπα, ιδέες από τις δημοκρατικές κατακτήσεις της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ των πολλών συνεισφορών του ήταν και η εισαγωγή της Δημοτικής Αποκέντρωσης, στους τρεις μεγάλους Δήμους, παρότι η βάση των νεωτεριστικών του προτάσεων ενσωματώθηκε στο Δημοτικό μας Δίκαιο με τον ν.1270/1982.
Όταν χρειάστηκε, νεαρός ερευνητής τότε, να του ζητήσω να μιλήσουμε για τη δημοτική αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή, με δέχθηκε με εκείνη την πηγαία καλοσύνη, την προσήνεια άπλωσε με μεστό και γλαφυρό λόγο το πραγματικό πάθος του για την Αυτοδιοίκηση. Μου έκανε εντύπωση ο ενθουσιασμός του, η πίστη του στην αξία και την αναγκαιότητα της τοπικής δημοκρατίας, η αγάπη για την πόλη και τους δημότες. Είμαι πάντα ευγνώμων γιαυτό το πηγαίο μάθημα αυτοδιοικήσης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ




Απόσπασμα από την Έκθεση 2011 της Επιτροπής των Περιφερειών

Σύμπραξη για την έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη: οι γνωμοδοτήσεις της ΕτΠ και τα βασικά πορίσματα των ερευνών της Πλατφόρμας παρακολούθησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»

Η ΕτΠ, υπό την ιδιότητα του συμβουλευτικού οργάνου, διεξέρχεται θεματικές προτάσεις για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Ενώ τον Οκτώβριο του 2011 η ΕτΠ υιοθέτησε αρκετές γνωμοδοτήσεις σχετικές με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», στην κάτωθι περίληψη δίνεται έμφαση σε όσες πραγματεύονται τις προτάσεις για τις εμβληματικές πρωτοβουλίες. Στο 4ο κεφάλαιο παρατίθεται συνοπτικά τα έγγραφα της ΕτΠ  στον δε ιστότοπο της Πλατφόρμας παρακολούθησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»  μπορείτε να ανατρέξετε σε όλες τις συναφείς με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» γνωμοδοτήσεις.
Επιπλέον, μέσω των ερευνών της, η Πλατφόρμα παρακολούθησης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» έχει συγκεντρώσει πληθώρα απόψεων και πρακτικών που καλύπτουν όλα τα θεματικά πεδία της εν λόγω στρατηγικής. Οι περιπτωσιολογικές μελέτες καταδεικνύουν πώς οι τοπικές και περιφερειακές αρχές –συχνά συμπράττοντας με άλλους συντελεστές– συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η στρατηγική. Ορισμένα ουσιώδη συμπεράσματα από αυτά τα παραδείγματα παρατίθενται κατωτέρω, οι δε περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο 4 της πλήρους έκθεσης.
Σε γενικές γραμμές, οι ερωτηθέντες της έρευνας Η στρατηγική «Ευρώπη 2020»: τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο; δηλώνουν ενήμεροι για το περιεχόμενο των εμβληματικών πρωτοβουλιών όσον αφορά στις πολιτικές. Διαπιστώνονται ελαφρές αποκλίσεις ως προς τη εξοικείωση με τις εμβληματικές πρωτοβουλίες• η γνωστότερη εμβληματική πρωτοβουλία είναι η «Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους» (τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δηλώνουν πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό ενήμεροι), ενώ ως λιγότερο γνωστή η «Βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης» (κατά τι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες).
Στο ερώτημα για τη σημασία των εμβληματικών πρωτοβουλιών στη χάραξη τοπικών και περιφερειακών δράσεων, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν σημαντικές την «Ένωση καινοτομίας» και την «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας». Την ίδια άποψη έχει ένας στους τέσσερις ως προς την πρωτοβουλία «Μια βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ CADIZ: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞH, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2012 συνήλθε στην Cadiz της Ισπανίας η 25η Γενική Συνέλευση των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, δηλαδή του CCRE. Στο επίκεντρο της Συνέλευσης η κρίση και η προοπτική της Ευρώπης. Με την Διακήρυξη της Cadiz, εισάγεται μία νέα πλατφόρμα στρατηγικής προσέγγισης του ευρωπαϊκού οράματος, η "Ευρώπη σε τρεις διαστάσεις" (3D: 3D: Decentralization, Development, Democracy) Αποκέντρωση- Ανάπτυξη- Δημοκρατία. Διαστάσεις κλειδιά για μία δυναμική στρατηγική ανασυγκρότησης της Ευρώπης με τους δημοκρατικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης στο επίκεντρό της. Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της Διακήρυξης μεταφρασμένο στα ελληνικά από το ιταλικό κείμενο. Ένα πρώτο βήμα για ένα κρίσιμο διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει και στην Ελλάδα.
Δημήτρης Κατσούλης 


25Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ CADIZ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-
ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ  ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Cadiz, 28 Σεπτεμβρίου 2012


Εμείς, Δήμαρχοι, Υπεύθυνοι, Αιρετοί και αντιπρόσωποι  των τοπικών κυβερνήσεων, των πόλεων, των ενδιάμεσων Αρχών και των περιφερειών της Ευρώπης, συγκεντρωμένοι στη Cadiz στην Ισπανία, στις 28 Σεπτέμβρη 2012, με την ευκαιρία της 25ης Γενικής Συνέλευσης των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης

Ενωμένοι  δυνατά στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και της περιφερειακής και τοπικής αυτονομίας.

Πεπεισμένοι ότι το  ευρωπαϊκό όραμα προσκρούει σήμερα σε πολύ μεγάλα εμπόδια

Αποφασισμένοι να δράσουμε για μία καινοτόμα και  σταθερή ανάπτυξη στις περιοχές μας

Επαναβεβαιώνουμε την δική μας δέσμευση για μία Ευρώπη που, για να απαντήσει στις ανάγκες των πολιτών της και στις προκλήσεις  του 21ου αιώνα, πρέπει να είναι πολιτικά και οικονομικά ισχυρή, ενωμένη και πιστή στις αξίες της και στις αρχές της, αλληλέγγυη, θωρακισμένη με αποτελεσματικούς θεσμούς, δραστήρια και σεβαστή στο διεθνές επίπεδο και σεβόμενη τις διαφορετικότητές της.

Διακηρύσσουμε τα ακόλουθα:

Η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει πολιτικές  για να κατορθώσει να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις και να περιφρουρήσει την  δική της οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Το δικό μας μέλλον εξαρτάται από την εύστοχη απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις.
Αυτή η καθολική οικονομική κρίση - κοινωνική και ηθική – που μαστίζει την Ευρώπη, όπως επιβεβαιώνουν οι πολυάριθμες Συναντήσεις Κορυφής στο πλαίσιο των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε μία αίσθηση διστακτικότητας  και ανικανότητας να απαντήσει στις προσδοκίες των Ευρωπαίων, ενδυνάμωσε την απομάκρυνσή τους από το ευρωπαϊκό όραμα. Ο κίνδυνος της διάλυσης  στην Ευρώπη προχωρεί: εκδηλώνεται σε ένα μέρος της κοινής γνώμης  με την ανησυχητική αύξηση των εθνικιστικών φρονημάτων και της υποχώρησής του ευρωπαϊκού οράματος. Σε αυτή την  βάση το CCRE  θα συνεχίσει να εργάζεται για να ξαναδώσει  ώθηση στο ευρωπαϊκό όραμα όπως  το είχαν εμπνευστεί οι  Ιδρυτές  και το οποίο βασίζεται  στις αξίες της δημοκρατίας, της ενότητας και της αλληλεγγύης. Αυτό απαιτεί  τον απόλυτο σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας, με τις υπεύθυνες τοπικές Αρχές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρωταγωνιστές της αλλαγής, θεσμούς αληθινά προσανατολισμένους σε μία πολιτική  της «εγγύτητας»,  ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για να απαντηθούν οι προσδοκίες και οι αγωνίες των πολιτών.

Προτείνουμε μία νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη στην Ευρώπη που θα βασίζεται στις  τοπικές κοινωνίες  έτσι ώστε να δημιουργήσει τους όρους μίας νέας οικονομικής ανάπτυξης, περισσότερο σταθερής και παραγωγικής σε θέσεις εργασίας.

«Η Ευρώπη σε τρεις διαστάσεις» είναι η επείγουσα προτεραιότητα για μία Ευρώπη πεπεισμένη ότι η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων μπορεί να γίνει το κλειδί  της  δικής της ανάκαμψης.

Αποκέντρωση, Ανάπτυξη και Δημοκρατία είναι οι τρεις διαστάσεις στις οποίες η Ευρώπη πρέπει να εκφραστεί με κοινό καινοτόμο και δυναμικό λόγο.