Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη
Νομικού, τ. Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας

1.    Εισαγωγή:
 Ο νομοθέτης  έχει προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια την προθεσμία εντός της οποίας μπορεί να μπορεί να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε τακτική συνεδρίαση. Αντίθετα δεν υπάρχει προθεσμία για την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου η οποία μπορεί να γίνει και αυθημερόν ενώ δεν απαιτείται έγγραφος τύπος στην πρόσκληση αλλά αυτή μπορεί να είναι και προφορική διαμέσου τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ο ορισμός ρητής  προθεσμίας για την τακτική συνεδρίαση έχει μείζονα σημασία για την ουσιαστική λειτουργία του ανώτερου αποφασιστικού οργάνου του Δήμου κυρίως γιατί επιτρέπει  στα μεν μέλη του Συμβουλίου να γνωρίζουν, να μελετούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους ακόμη και με πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα που βρίσκονται στην Διοίκηση ή να διαβουλεύονται με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και με πολίτες για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν  τους τελευταίους και  επί των οποίων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καλούνται να αποφασίσουν. Είναι προφανές επίσης ότι αυτή η δυνατότητα δεν θα υπήρχε εάν ο χρόνος ήταν ακαθόριστος ή εάν η προθεσμία ήταν ιδιαίτερα περιοριστική. Ασφαλώς η ελάχιστη προθεσμία επιτρέπει στον Δημοτικό Σύμβουλο να οργανώσει και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις προκειμένου να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συμμετοχή του στη συνεδρίαση δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο της καταστατικής θέσης των αιρετών  της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θεσπίζει ανάλογες λειτουργικές διευκολύνσεις.

2.    Προθεσμία για την τακτική σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο νόμος 3463/2006, στο άρθρο 95, παρ.3, εδ. α΄ ορίζει ότι « Η πρόσκληση δημοσιεύεται στο δημοτικό κατάστημα. Επιπλέον είναι δυνατόν να δημοσιεύεται και στην τυχόν υπάρχουσα ιστοσελίδα του Δήμου. Η πρόσκληση επιδίδεται ή γνωστοποιείται στους συμβούλους τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση.»

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  κ. ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Η αποτελεσματική άσκηση του ρόλου, που η Ελληνική Πολιτεία και το Σύνταγμα έχει αναθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προϋποθέτει οικονομικά υγιείς Δήμους και Περιφέρειες. Τούτο σημαίνει:
·         Οι δαπάνες δεν υπερβαίνουν τα έσοδα. Δεν ξοδεύονται περισσότερα από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους.
·         Οι οφειλές σε τρίτους αποπληρώνονται εντός των νόμιμων προθεσμιών. Δεν δημιουργούνται ληξιπρόθεσμα χρέη.
·         Όχι ανεξέλεγκτος νέος δανεισμός – μόνο για επενδύσεις και προϋπόθεση η δυνατότητα αποπληρωμής.
Η απαρέγκλιτη τήρηση αυτών των κανόνων είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, όπως τα αποτελέσματα δείχνουν, κάποιοι δεν τους τήρησαν και σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο Δήμοι να δυσκολεύονται ή ακόμη και να αδυνατούν να εκπληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις όπως η καταβολή μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους.
Η έναρξη λειτουργίας του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης των Δήμων και των Περιφερειών έρχεται να διορθώσει αυτή την ανωμαλία και σε συνδυασμό με τα λοιπά μέτρα, που αφορούν το σύνολο των ΟΤΑ, να μην ξαναεμφανισθεί το φαινόμενο της υπερχρέωσης  των ΟΤΑ.
 Στην Υπουργική Απόφαση που οριστικοποιήθηκε και με την απόφαση ορισμού της επιτροπής εξυγίανσης που την συνοδεύει, διευκρινίζονται και περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις τόσο για τις διαδικασίες ένταξης Δήμου ή Περιφέρειας στο Πρόγραμμα όσο και για τις βοήθειες και τις υποχρεώσεις που αυτό προβλέπει.
Με το πρόγραμμα εξυγίανσης  ο ρόλος του ΥΠΕΣ είναι αυτός της υποστήριξης και του ελέγχου των ΟΤΑ που εντάσσονται σε αυτό.
·         Υποστήριξη με μία σειρά μέτρων για την υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης που καταρτίζουν οι ίδιοι οι ΟΤΑ.
·         Έλεγχος, όσων ζητούν βοήθεια και υποστήριξη, για την τήρηση των συμφωνηθέντων .
 Αλλαγές – συμπληρώσεις του προγράμματος εξυγίανσης
Με τις αλλαγές και συμπληρώσεις του προγράμματος έγινε μία προσπάθεια απλοποίησης αλλά και επιτάχυνσης της εφαρμογής του.
Περισσότεροι ΟΤΑ θα μπορούν να ενταχθούν και να τους παρασχεθεί η βοήθεια που προβλέπεται. Κάποιοι άλλοι θα απενταχθούν διότι δεν την έχουν ανάγκη.
Η πλειονότητα όσων θα ενταχθούν, με ταχείες διαδικασίες και περιορισμένου εύρους βοήθεια, θα μπορέσουν να εξυγιανθούν οικονομικά και να κάνουν μία νέα αρχή. 
Βασική αλλαγή είναι ότι στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης θα μπορούν να προσφεύγουν και οι ΟΤΑ που αδυνατούν  να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Αδυναμία  που μπορεί να προέρχεται από το ύψος των συσσωρευμένων οφειλών τους και από το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους. Είναι ένας αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης της ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης  που δεν επιτρέπει παρερμηνείες και αμφισβητήσεις.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση.
Η υπέρβαση της κρίσης δεν μπορεί να επιτευχθεί με δημοσιονομική προσαρμογή που η μόνη της διάσταση είναι η συνεχής συμπίεση του εισοδήματος και των δημοσίων δαπανών.
Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να αποκτήσει και αναπτυξιακή διάσταση. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, η χώρα πρέπει να παράξει πραγματικό εισόδημα και αυτό θα γίνει, αν αναδείξουμε νέο παραγωγικό μοντέλο, νέους παραγωγούς σε εστιασμένες παραγωγικές δράσεις και τομείς.
Η χώρα έχει πολλούς καταναλωτές και ελάχιστους παραγωγούς.
Το κεντρικό κράτος απέτυχε μέχρι στιγμής να προσανατολίσει την οικονομία και δημιουργικές δυνάμεις προς ένα σαφές παραγωγικό σχέδιο, στην ανάδειξη και ανάπτυξη συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων (π.χ. αναδιάρθρωση αγροτικής παραγωγής, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Την μέχρι στιγμής αδυναμία του κεντρικού κράτους πρέπει και μπορούν να θεραπεύσουν οι αποκεντρωμένοι και περιφερειακοί διοικητικοί θεσμοί. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να παίξουν το ρόλο του καταλύτη στη διοργάνωση παραγωγικών σχεδίων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της τοπικής και περιφερειακής μικροκλίμακας.
Αυτοί γνωρίζουν τα δεδομένα και τις δυνατότητες των επί μέρους γεωγραφικών ενοτήτων.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει και μπορούν να συγκροτήσουν τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, δίνοντας απάντηση και στο πρόβλημα της ανεργίας.

Για να συμβεί αυτό, η αυτοδιοίκηση πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει, δηλαδή, η αυτοδιοίκηση να αυξήσει τη διοικητική ικανότητά της, να μετατραπεί σε ψηφιακή και να βελτιώσει την απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού της.