Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Η ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ

Η επαναφορά του θεσμού της αυτεπιστασίας στα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης  αποτελεί πλέον μία θετική εξέλιξη τόσο για την επανεκκίνηση της  οικονομίας στις τοπικές αγορές όσο και για την εκτέλεση σημαντικού μέρους των τεχνικών προγραμμάτων των Δήμων, ιδίως σε μικρής εμβέλειας  έργα υποδομής.

Η αυτεπιστασία υπήρξε παλαιός θεσμός  ο οποίος καταργήθηκε τελευταία υπό το βάρος τόσο  της ατελούς ή ψευδεπίγραφης εφαρμογής του όσο και υπό το βάρος του ασφυκτικού ελέγχου σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων  στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε τελική ανάλυση πάντως η κατάργηση της αυτεπιστασίας στέρησε από τους δήμους έναν ευέλικτο τρόπο εκτέλεσης δημοτικών έργων και  επέβαλε την διαδικασία των αναθέσεων σε εργολήπτες ακόμη και για απλά έργα μικρής εμβέλειας και εντός των ορίων της απευθείας ανάθεσης. Αυτό πέραν των άλλων είχε ως αποτελέσματα την επιβάρυνση των δήμων με το εργολαβικό όφελος που κυμαίνεται από 18% (για έργα χρηματοδοτούμενα από ΣΑΤΑ) έως 28% (για έργα χρηματοδοτούμενα από ιδίους πόρους). Αν προστεθεί και το ΦΠΑ που ανήλθε στο 23% γίνεται  αντιληπτό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των δαπανών των ΟΤΑ δεν κατευθύνεται στο πραγματικό κόστος των έργων αλλά προστίθεται σε αυτό και επιβαρύνει υπέρογκα τους δημοτικούς προϋπολογισμούς.
Η αυτεπιστασία συνίσταται στην εκτέλεση των έργων με προσωπικό των δήμων ή με προσωπικό που προσλαμβάνουν οι δήμοι μόνο γιαυτόν τον σκοπό και με την τεχνική επίβλεψη του τεχνικού προσωπικού των δήμων εφόσον έχουν Τεχνική Υπηρεσία ή της ΤΥΔΚ. Αυτή εξάλλου είναι η πραγματική έννοια της επίβλεψης από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας παλαιότερα. Στην πράξη πάντως η εφαρμογή δεν ήταν πάντοτε σύννομη και αποδοτική  και για λόγους αντικειμενικούς, επειδή η ΤΥΔΚ λόγω υποστελέχωσης δεν ήταν δε θέση να επιβλέψει όλα τα έργα αυτής της διαδικασίας στις Κοινότητες ενός νομού αλλά και για λόγους υποκειμενικούς επειδή οι ΟΤΑ, δια των δημάρχων ή προέδρων κοινοτήτων δεν εφάρμοζαν με πληρότητα και αυστηρότητα των θεσμό ή τον αξιοποιούσαν για αδιαφανείς διαδικασίες εκτέλεσης έργων.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΠΕΠΟΝΗ

Έφυγε σήμερα από την ζωή στα 87 του χρόνια  ο  Σάκης Πεπονής. Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς  με αφετηρία  στην ΕΠΕΚ του Πλαστήρα, με διαδρομή στο Κέντρο και τον ανένδοτο αγώνα και με σημαντική παρουσία  στο ΠΑΣΟΚ και στην μεταπολιτευτική πολιτική σκηνή.
Ένας από τους τελευταίους ευπρεπείς πολιτικούς δεν ήταν πάντα συμπαθής σε όσους έγειραν φανατικά στον λαϊκισμό ή σε όσους  εντάχθηκαν χωρίς  πολιτικές αξίες στον  ατελέσφορο και άπρακτο εκσυγχρονισμό. Η πολιτική του τύχη τον κατέστησε σε μία από τις τελευταίες υπουργικές του θητείες, το 1993-1994 στο Υπουργείο Προεδρίας, ως τον εμπνευστή και εισηγητή του  βασικότερου ίσως νόμου που επιδίωξε να βάλει τέλος την αναξιοκρατία και την πελατειακή στελέχωση του δημοσίου, πρόκειται για τον 2190/1994, τον γνωστότερο ως Νόμο Πεπονή που έθεσε κριτήρια και αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων και συγκρότησε την πρώτη Ανεξάρτητή Αρχή το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού το γνωστό ΑΣΕΠ.
Όσο και εάν δεν επιτυγχάνει κανείς την αξιοκρατία με αντικειμενικό σύστημα, όσο και εάν δεν  είναι εύκολο να ξεπεραστεί η σαγήνη της πελατειακής εξάρτησης που δικαιώνει τον κουτοπόνηρο ψηφοφόρο και  δίνει περιεχόμενο στην  ύπαρξη του φιλόδοξου πολιτευτή γεγονός που έκανε πολλούς υποψήφιους εργαζόμενους του δημοσίου να αγανακτήσουν με τον νόμο Πεπονή, μέσα στην  πολιτική και διοικητική ιστορία του τόπου μας ο ν. 21901994 αποτελεί ορόσημο πραγματικού εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και  πραγματική τομή στο πολιτικό μας σύστημα.
Αυτή την στιγμή που έφθασε και για τον αείμνηστο Σάκη Πεπονή το πλήρωμα του χρόνου, η χώρα και το πολιτικό και διοικητικό σύστημα μπορούν να κατανοήσουν και θα κατανοούν πολύ περισσότερο στο μέλλον ότι  θεσμικές πρωτοβουλίες πολιτικών σαν τον Σάκη Πεπονή μπορεί να υπήρξαν  σπάνιες όταν έπρεπε αλλά αφήνουν την παρακαταθήκη τους στην νέα πολιτική κοινωνία που ανατέλλει.